Veelgestelde vragen over D&H Fotografie
Geen zoekresultaten gevonden.
Een betrouwbare huwelijksfotograaf vraagt een gemiddelde van 120€ per uur. Dit lijkt zeer veel maar een huwelijk fotograferen is echt wel een monnikenwerk. In eerste instantie komt hij minstens drie maal aan huis (zonder de effectieve huwelijksdag). Hij komt aan huis om zich voor te stellen en u uit te leggen hoe hij eigenlijk te werk gaat. Deze ontmoeting wordt tevens gebruikt om de eerste lijnen te trekken van wat later een draaiboek zal worden. Op dat moment hebt u alle mogelijke adressen en telefoonnummer van de fotograaf. Deze is ten aller tijde door u te contacteren om vragen te stellen en wensen te formuleren.
Een tweede ontmoeting word geregeld een maand voor uw huwelijk. Deze dient om alle puntjes op de i te zetten en het draaiboek te vervolledigen en/of aan te passen.
De dag van het huwelijk rijden wij voor een derde maal naar het afgesproken adres om de reportage te fotograferen. Dit zijn dan de bewuste uren die in rekening worden gebracht.
Na het huwelijk worden de foto's door de fotograaf weg gelezen in een harde schijf. U mag rekenen dat er makkelijk 60 Gb aan ruimte word gereserveerd voor u en deze foto's blijven daar staan voor minstens 1 jaar. De foto's (duizenden) worden geselecteerd zodat de fotograaf er ongeveer 400 over houdt en deze worden dan bewerkt. Als ik u nu zeg dat het een fotograaf ongeveer 3 min. kost om elke foto te bewerken dan kunnen we grof geteld zeggen dat het bewerken van de foto's 1200 minuten of 20 uur bedraagt. Doe dit bij de aantal uren fotograferen en u zal het met mij wel eens zijn dat het opeens heel wat minder kost per uur. Hou daarbij ook nog eens in het achterhoofd dat de fotograaf nog 21% BTW afdraagt.
Na dit wordt er nogmaals een ontmoeting voorzien om de foto's te overhandigen. Bij deze ontmoeting gaan we samen door de foto's zodat u onmiddellijk uw eerste impressie over de reeks kan mededelen.
Het is altijd belangrijk om op zoek te gaan naar een officiële fotograaf, iemand met een BTW nummer en dus officieel erkend is. Vraag ook zeker naar het voorzien van een back-up fotograaf, je wilt immers het risico niet lopen dat de fotograaf op jouw dag niet aanwezig kan zijn door ziekte of andere redenen.
Vraag bijvoorbeeld ook naar een portfolio, dat zal je helpen om een beeld te vormen wat die fotograaf juist aanbiedt. Ontvang je graag meer tips & tricks over waar je op moet letten bij de zoektocht naar een fotograaf? Lees ze snel.
Fotoshoots worden altijd op locatie uitgevoerd. Deze kiezen jullie volledig zelf, Dimitri maakt de verplaatsing met plezier. Nog niet zeker van je locatie? Dan hebben we wel enkele pareltjes in de aanbieding. Op zoek naar leuke locaties voor je huwelijksfotograaf? Neem gerust contact op om je wensen te bespreken.
Neen, ik maak geen pasfoto’s om de doodeenvoudige reden dat ik meestal op de baan ben voor het werk. Met andere woorden kan je bij mij niet zomaar binnenwandelen als een winkel om even snel foto’s te laten maken.
Neen, elke foto die buiten gaat is bewerkt en wordt verzonden in jpeg formaat. De reden daartoe is de volgende: De fotocamera maakt foto’s die nogal plat ogen. Contrasten zijn dikwijls te beperkt en de belichting moet toch altijd een beetje bijgeschaafd worden. D&H Fotografie gaat enkel voor 100% kwaliteit.
Op foto’s rusten auteursrechten. Dit is zo opgemaakt in de auteurswet. Dit betekent dat er voor het gebruik van foto’s duidelijke regels gelden. Zo mogen foto’s alleen met toestemming van de maker (de fotograaf) gebruikt worden en is naamsvermelding verplicht. Het gebruik van foto’s wordt geregeld via een gebruikslicentie: de fotograaf geeft u toestemming om de foto’s te gebruiken.
Uiteraard is het zo dat u als klant over de foto’s kan beschikken en gebruik kan maken van de foto’s zonder mijn naamvermelding. U hebt immers voor de foto’s betaald.
Dat hangt van de opdracht af. Voor portret en bedrijfsfotografie bespreken we dit vooraf. Voor evenementen geldt dat u van een evenement van 3 uur gemiddeld zo’n 100 foto’s krijgt. En voor huwelijken kan u de prijzen raadplegen op de daarvoor voorziene pagina.
Dit is vooral belangrijk om een aantal zekerheden in te bouwen. U hebt niets aan een veel te goedkope amateur fotograaf (zonder BTW nummer) die u op de dag van uw huwelijk laat stikken. Erger nog een niet erkende fotograaf die een voorschot vraag en zich dan niet meer laat zien. U kan daar niets tegen doen als de fotograaf geen professioneel is.
Een fotograaf is een mens. Dit wil zeggen dat hij vatbaar is voor ziektes, ongevallen en zelfs sterfgevallen. Ik werk bijvoorbeeld met een aantal fotografen samen. Op het moment dat ik de dag van uw huwelijk niet kan komen opdagen, zal er vervanging voorgesteld worden door een andere minstens evenwaardige fotograaf.
Het is belangrijk dat hij met zijn tijd mee is en dat zijn materiaal met zijn tijd mee is. Is er bijvoorbeeld geen portfolio of galerij beschikbaar? Vraag dan zeker enkele referenties op. Dit zijn allemaal zaken dat tijdens het eerste VRIJBLIJVEND gesprek moet duidelijk worden.
Er zijn bijvoorbeeld fotografen die fotograferen voor zeer weinig geld. In eerste instantie lijkt dit te mooi om waar te zijn, maar dat is het ook. In vele gevallen zit er altijd een addertje onder het gras. Eén daarvan is bijvoorbeeld het feit dat je maar 10 a 15 foto's krijgt. De rest wordt te koop aangeboden. In vele gevallen wordt deze fotograaf die in eerste instantie zeer goedkoop leek, een zeer dure vogel. Wat kost een fotograaf en wat krijg je ervoor? Dat is een belangrijke vraag.